”En hjärtformad ask” av Joe Hill

En hjärtformad askJag älskar att läsa böcker och har alltid en liggandes på hyllan ovanför min säng. Tyvärr så läser jag väldigt sporadiskt och det medför att det tar tid innan en bok blir utläst. Nu när jag blivit arbetslös så ska jag ta tillfället i akt att läsa lite mer. För att sporra mig själv till att komma i gång med läsandet (och till att hålla det igång) har jag tänkt skriva en liten recension efter varje bok. Detta ger mig ju en anledning att skriva något i bloggen också! Det lär väl inte bli supertätt mellan bokrecensionerna men det kan inte hjälpas. Jag har bestämt mig för att kalla dessa inlägg/recensioner för ”Nyligen läst” + bokens titel.

Först ut är ”En hjärtformad ask” av den amerikanske författaren Joe Hill. Detta är Hills debutroman och den har väckt stor uppmärksamhet internationellt. Det beror säkert på att det är en bra och spännande bok men jag tror ju att det faktum att Joe Hill är son till skräckmästaren Stephen King påverkar också.

”En hjärtformad ask” tar sin utgångspunkt i North Carolina där den fd. rockstjärnan Jude Coyne bor tillsammans med sin unga flickvän Georgia. Jude har dragit sig tillbaka från rocklivet och lever ett ganska så lugnt liv på sin gård. Förutom sin samling platinaskivor har han även ett ganska så stort antal udda föremål av ockult karaktär. En dag hittar Judes assistent ett mail med ett tips om en annons på en auktionssajt. Det som auktioneras ut är en vålnad och Jude kan inte motstå frestelsen att lägga ett bud. Några dagar senare levereras en hjärtformad ask hem till gården och tillvaron förändras drastiskt. Vålnaden är tänkt som ett makabert tillskott till samlingarna men kommer istället att förändra deras liv för alltid. Den vill nämligen se Jude död och drar sig inte för något för att uppnå sitt mål. Alla i Judes omgivning är nu hotade och Jude och Georgia tvingas fly för sina liv!

Så vad tyckte jag om boken? Är Joe Hill lika bra på att skriva som sin far? Jag tycker att det är en väldigt spännande bok som genomsyras av en krypande, hotfull stämning. Bitvis är den väldigt blodig (med detaljerade beskrivningar) men det hör kanske till genren? Jag tror iallafall att jag är för äckelmagad för att se en eventuell filmatisering. Är Hill lika bra som sin far? Det är nog orättvist att jämföra tror jag…inte minst för att detta är Joe Hills första bok. Jag vill gärna läsa mer av honom och hoppas att han kommer att skriva många fler böcker!

 

6 reaktioner till “”En hjärtformad ask” av Joe Hill

 1. Nu är jag så opartisk man bara kan bli, eftersom jag älskar Joe Hill. Men jag föreslår att du läser hans ”Horns”. Den är inte lika slisk-slask-blodig. Läskig och otäck däremot. Men som sagt. Jag älskar Hill. (Och tycker dessutom att han slår pappa sin med hästalängder.) 😀

  1. Tack för tipset! Ska se om den finns på biblioteket (eller vänta tills den släpps i pocket)! Jag vill definitivt läsa mer av Joe Hill!

 2. En Hjärtformad Ask är den absolut bästa boken jag läst på länge. Jag är så kär i den så min stackars pocket är alldeles utsliten av alla gånger jag läst och läst om den :).
  Joe har verkligen ärvt skrivkonsten efter sin far, helt klart! Dock så är jag ett stort fan av Stephen King och vill inte jämföra dom överhuvudtaget.
  Något som jag verkligen beundrar Joe för är att han inte valt att ”rida” på pappa King’s efternamn, utan vill skapa sitt egna. Och det har han verkligen gjort också!

  Joe använder sig av detaljerad skrift och får en att inte vilja släppa boken innan sista sidan är läst! Gillar man en resa med spänning, detaljer som är beskrivna så pass bra så man kan se allt framför sig som en film och få små rysningar till och från, då är denna bok VERKLIGEN något för dig!

  Om inte, så finns även andra böcker av Joe Hill, så som Horn. Dock inte alls lika bra som En Hjärtformad Ask som får 5 av 5 i betyg av mig. Och Horn 3 av 5.

  Jag hoppas innerligt att denna bok kommer att bli till film i framtiden (då jag är filmnörd utan att överdriva). Skulle nog inte vara fyskam att se en duo med Tim Burton och Wes Craven i en filmatisering av denna. Hoppas att det blir till verklighet framöver, för den han verkligen göra sig bra som film, bara man gör den seriös, precis som den är som bok. 🙂

  1. Ja, visst är det härligt att hitta och läsa böcker som man blir så förtjust i! 🙂 Jag tycker egentligen inte heller att man ska jämföra Joe med hans pappa…han klarar sig utmärkt på egen hand. Horn står här hemma i bokhyllan – den får bli nästa bok jag läser. Tim Burton eller Wes Craven…ja det skulle nog kunna bli en bra film!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *