Litteratur

“Mörka platser” av Gillian Flynn

Redan när jag läst den första sidan i “Mörka platser” så visste jag att jag hade en härlig läsupplevelse framför mig. Boken inleds med att huvudpersonen presenteras och språket sätter verkligen tonen. För att ni ska förstå vad jag menar så jag skrivit av ett sammandrag av första sidan:
“Det finns en elakhet inom mig, verklig som ett kroppsligt organ…//…Jag har aldrig varit en snäll liten flicka, och jag blev bara värre efter morden…//… Jag var inget gulligt litet barn och jag har växt upp till en mycket otrevlig vuxen. Rita min själ och det blir en trasselsudd med huggtänder”.

Författarinnan Gillian Flynn är uppväxt i Kansas City, Missouri, så man kan tänka sig att hon hämtat inspiration från verkliga miljöer. Hon debuterade med boken “Sharp Objects” (på svenska “Vass egg”) som blev den första att vinna CWA Dagger-priser samma år. Hennes tredje bok “Gone Girl” låg på första plats, åtta veckor i rad på New York Times bestsellerlista.

Så vad handlar “Mörka platser” om? Jag har gjort det lätt för mig (som jag brukar) och skrivit av baksidestexten.

Handling/Text från bokens baksida:
”Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras lilla bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde – och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.
Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne. Libby ser en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med dem som var involverade den där gången. Kanske ska det visa sig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt.
Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare.”

Omdöme/Tankar:
Ni har nog redan förstått vad jag tycker om den här boken. Och om ni inte har det – jag gillar den jättemycket. Språket, karaktärerna, miljöerna, spänningen och det faktum att man ända tills slutet undrar vem mördaren är gör att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Det var länge sedan jag sträckläste en bok och det är ju härligt att få göra det ibland. Jag tycker även att berättelsens huvudperson, Libby, var ovanligt intressant och hennes utveckling bidrar också till att hålla mitt intresse uppe. Har ni blivit sugna på att läsa “Mörka platser”? Bege er till närmsta bibliotek eller besök årets bokrea! Nu ska jag kasta mig över Gillian Flynns debutbok “Vass egg”.

Vill du läsa vad andra tycker om “Mörka platser”? Då kan jag t ex tipsa om Bokfetischist, DN, Swedish Zombie, PocketBlogg.se och Bokhora.